MUKA SURAT SULIT NAZ

terbaik dari Mas Saari...

Friday, November 15, 2013

Bila semangat berblog kembali.....

Assalamualaikum WBT....

Lama dah terkubur blog ni....Dah macam dimamah usia jer....Bila tengok blog orang lain meriah dengan entri jeles la pulak....Blog aku terperam berkulat....Apa nak buat bila penyakit 'M' banyak menguasai diri....
Kadang2 tu bila rajin macam nilah jadinya..Berkobar2 nak up entri semeriah mungkin...Mampu dengan tak mampu jer nak teruskan kerajinan aku ni..hehehehheehe...Harap2 terus rajin hendaknya....

Banyak benda nak tulis sebenarnya,tapi takdelah menarik sangat...Cuma sekadar kisah hidup aku yang dah hampir setahun jadi surirumah sepenuh masa...Kadang2 rindu zaman berkerjaya dulu...Rindu nak sibukkan diri dengan quotation,call dari customer dan rindu nak borak2 dengan kawan sekerja....Yelah dah biasa kerja dari umur 19 tahun tiba2 tak kerja dah pasti rasa lain kan...
Sebenarnya perancangan nak berhenti kerja ni tak dirancang pun....Lepas kahwin aku masih terus berkerja....Alhamdulillah Allah SWT bagi aku rezeki awal..Bila dah pregnant pun aku masih kerja....Lepas melahirkan pun masih meneruskan rutin aku sebagai mama dan berkerja....Cuma nasib tak menyebelahi aku bila aku terpaksa berhenti kerja demi anak tersayang...Takpelah tak cukup duit janji anak aku selamat dibawah jagaan aku sendiri....Kalau boleh dah tak nak ingat kisah tu...Tapi untuk melupakan memang takkan lupa....

Takpe2,lupakan kisah lalu...Kehidupan mesti diteruskan betul tak??Apa yang pasti aku bahagia disisi anak dan suami...Rutin harian aku tak lah sesibuk mana...Pagi selalunya lepas suami pergi kerja aku akan tidur balik...hahahaha ambil kesempatan yang ada sebab anak belum bangun..Selalu pukul 8 lebih atau 9 Ammar akan bangun...Jadi bila dia dah bangun automatik aku pun harus bangun...Uruskan Ammar makan,mandi dan lain2 sampailah waktu dia tidur balik pukul 12 atau 1 barulah aku mula ke dapur untuk masak...Selalunya aku masak lewat bila suami kerja pagi...Yelah aku jer yang nak makan jadi taklah risau sangat.Cuma yang penting nasi dan lauk untuk Ammar makan bila bangun tidur nanti mesti dah ready..

Ammar sejak lahir hingga sekarang 1 tahun setengah umur dia memang tak susah nak jaga...Bila kenyang dia main atau tengok kartun fav..Memang jarang dia nak kacau aku kecualilah dia dah bosan...Senang nak jaga...Aku nak mandi,solat dan buat urusan lain2 memang mudah...Syukur alhamdulillah suami juga banyal membantu...Kalau dia kerja shift malam selalunya tugas untuk mandikan Ammar memang dia take over...Jadi aku boleh start ke dapur awal....Sama2 tolong menolong kan lagi mudah...

Ini jer la rutin hidup aku seharian...Takde yang menarik...Bila jemu aku blogwalking...Tapi kebanyakkannya aku hanya jadi silent reader...Bukan taknak komen tapi kadang lebih seronok macam tu....Banyak juga blog yg aku memang wajib singgah tiap hari...Lagi2 blog masakan maklumla nak dapatkan idea untuk masak tiap hari.....Seronok bila dapat satu resepi baru dan dapat cuba masak..Bila menjadi lagi tambah seronok...Tapi blog aku ni tak boleh nak jadi blog masakan sebab kadang aku datang penyakit 'M' tu berkulat la tak berupdate...Ini pun entri pertama selepas hampir setahun tak berblog..Maka ayat dan cerita pun tunggang langgang...Takpelah asalkan ada entri kan...Boleh juga dijadilan kenangan untuk anak2 nanti....

Ini lah keluarga kecik aku...loves them so much..

Published with Blogger-droid v2.0.10