MUKA SURAT SULIT NAZ

terbaik dari Mas Saari...

Wednesday, July 25, 2012

Wordless Wesnesday #7

Assalamualaikum WBT..

baby Ammar waktu baru lahir...sepet betul mata dia masa nih... =))

Tuesday, July 24, 2012

Gara-gara air tebu...

Assalamualaikum WBT...

Konon dah letak azam nak update blog tiap-tiap hari tapi tak kesampaian gak..hehehe..apa nak buat tuan empunya blog ni ada angin jap rajin jap malas...Tambah lak dengan busy menguruskan si kecik Ammar.. =))

Masa 1st day puasa hari tu saja beli air tebu untuk berbuka tapi masa berbuka tu sebenarnya takdelah teringin sangat nak minum cuma hubby jer yang minum.Tapi ntah macam mana Cik Sue minum gak secawan kecil dan resultnya esok tu baby Ammar kena cirit birit...Aduhai kesiannya...Memang kesal sangat2 minum air tebu tu, walaupun sikit tapi kesan dia terkena kat baby Ammar...

Memang teruk gak lah baby Ammar cirit birit,so semalam bawak pergi klinik doktor cuma bagi ubat tahan sakit+demam dan air garam untuk minum..Harap2 hari ni baby Ammar dah ok..Risau sangat masa hantar kat rumah pengasuh tadi...Sorry ekk baby Ammar,next time Mama kena lebih carefull bab2 makan ni sebab baby still breastfeed..Lepas nih pun dah tak nak lagi beli makanan atau minuman dari luar... =((

Tapi walaupun kena cirit birit teruk baby Ammar tetap maintain cool..(tapi sekali nangis dengan Mama dia rasa nak nangis sama..hehehehe.. =)

saya cool kan Mama... =))

Friday, July 20, 2012

BEN ASHAARI : RAMADHAN 2012 /1433H

Assalamualaikum WBT...

Wah dah lama betul rasanya tak aktif join segmen Encik Ben nih...so kali ni ada kesempatan nak join..Korang mana yang nak join tu klik jer header kat bawah nih.

BEN ASHAARI

Best jugakkan bila ada segmen sempena Ramadhan ni, selain dari boleh dapt ramai kenalan baru boleh juga nak eratkan silaturahim melalui blog nih...Ok Encik Ben kata kena bagi sebab kenapa korang kena pilih blog tak berapa comel ni kan...Sebabnya kalau korang pilih blog ni insyaAllah Cik Sue akan balas kunjungan korang dan letak blog korang dalam bloglist Cik Sue sampai bila2..bukan SEBULAN jer tau..so jom kita tukar2 link suka sama suka... =))

pesanan dari baby Ammar : Terima Kasih yer sebab pilih blog Mama saya..

Monday, July 16, 2012

Cara2 menyimpan susu badan..

Assalamualaikum WBT...

Hari ni saja nak kongsikan tips macam mana nak simpan susu badan dengan betul... Maybe dah ramai yang buat entry pasal breast feeding ni tapi tak salah rasanya Cik Sue pun nak share... Sharing is caring kan??

Sebenarnya sebelum ni pun Cik Sue tak tahu macam mana cara yang betul untuk simpan susu perahan.. So adalah tanya2 kat member, ada yang kata 2 jam pastu ada yang kata 4 jam jer pastu dah tak boleh nak bagi baby dah... So lastly bila dah google terjumpa info yang menarik untuk di share dan di jadikan panduan dari Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru yang bagus siap disediakan jadual untuk latihan bagi ibu yang bekerja...jom kita praktikkan...mesti Baby Ammar tambah bam..bam..lagi lepas ni..

ada macam muka mama dia tak?? =))

Cara penyimpanan susu ibu yang telah diperah
Disimpan dalam bekas yang bertutup dan bersih.

-  Suhu bilik 4-8 jam

- Peti sejuk 72 jam

- Sejuk beku 1-3 bulan

- Sejuk beku -20° C 1 tahun



Cara penyediaan susu perahan

- Biarkan susu kembali ke suhu bilik

- Sediakan susu di dalam bekas mengikut keperluan bayi sahaja

- Rendam bekas yang berisi susu dalam air panas sehingga susu menjadi suam

- Susu yang telah disuamkan tidak boleh disimpan semula.

- Beri bayi susu dengan botol, cawan atau sudu



Cara memerah dengan tangan

- Pastikan tangan dan bekas tadahan susu bersih

- Letak ibu jari di atas aerola dan jari yang bertentangan di bahagian bawah aerola.

- Tekan ke belakang keluar ke arah dada

- Tekan/picit ibu jari dan jejari lain serentak sehingga susu mengalir keluar

- Ulangi proses ini beberapa kali dan lakukan pada keseluruhan aerola untuk mengeluarkan kesemua susu.  

Jadual latihan penyusuan susu ibu untuk ibu bekerja.


- Mulakan perahan susu ibu 2 minggu sebelum bekerja


Hari dan mula program
Hari 1 – 3
Hari 4 – 6
Hari 7 – 9
Hari 10 – 13
7.30-9.00 pagi
  Susu perahan
Susu perahan
Susu perahan
Susu perahan
10.00-11.30 pagi
Susu badan
Susu perahan
Susu perahan
Susu perahan
12.30-1.30 t/hari
Susu badan
Susu badan
Susu perahan
Susu perahan
3.30-4.00 ptg
Susu badan
Susu badan
Susu badan
Susu perahan








Friday, July 13, 2012

Setelah sekian lama tak meng"update"...

Assalamualaikum WBT...

Wahhh..lama giler tu tak update...blog dah ku biarkan kusam, masyam, berhabuk dan bersawang segala bagai....kenapa tak update??Entahlah malas pun ada tapi sebab utama dah makin busy sejak adanya si kecil Ammar Muhaimin Farhan nih...


Ni gambar masa baby Ammar baru lahir...bulat kan??hehehe..sampai nurse kat GH pun kata bulat sungguh baby Ammar ni...sekarang lagi tambah bulat...Alhamdulillah dapat BF baby Ammar walaupun kekadang mengamuk gak dia pasal tak cukup susu badan jadi kena gak lah selang seli kan dengan susu formula...

Tapi sekarang alhamdulillah susu badan dah makin bertambah so memang baby Ammar fully BF jer...dan mama dia dah mula praktikkan untuk simpan stock susu sebab tak lama lagi nak mula kerja..Baby Ammar sekarang dah pandai senyum,pantang di agah lebar jer "toothless smile" dia tu... =))

baby Ammar in his "superman" suit...hehehe

Lepas ni isyaAllah blog ni akan mula dipenuhi cerita pasal baby Ammar jer la kot sebab Mama dia dah takde idea nak update blog...so tunggu next entry yaa!! =))