MUKA SURAT SULIT NAZ

terbaik dari Mas Saari...

Saturday, October 13, 2012

Sabtu yang bisu...

Asslamualaikum WBT..

Sabtu yang bisu pengganti Wordless Wednesday...Jom layankan jer gambar dak tenit yang sedih bila nak kena tinggal dengan Mama dia...Mama nak pergi kerja so Ammar tinggal dengan Papa yer...Terus wat muka..

alaaaaa..Mama tak mo lah pi kerja...huk3... ;(

intai tengok Mama terpedaya tak dengan muka sedih Ammar ni...

Alaaaaaa...nape Mama kena pi jugak...huk3... ;(

Papa cepat dukung saya sebelum saya start enjin nak nangis...huk..huk..huk...uwaaaaaa... :'(
Pandai dah dak tenit bam2 ni sekarang..Pantang tengok kalau Mama dia duk siap2 nak pergi kerja...Confirm buat muka sayu...Alahai anak Mama.. ;)

Bukannya susah pun...

Assalamualaikum WBT...

Minggu ni pun Sabtu Cik Sue masih bekerja...Sepatutnya alternate Saturday means kalau last week Saturday dah kerja this week cuti..Tapi dek kerana Sabtu masa time Raya Haji nanti Cik Sue kena kerja so tukar suka sama suka dengan colleague yang bukan beragama Islam.. Nasib baik diaorang ni sporting dan memahami... ;)

Rasanya sebelum Cik Sue cerita lebih lanjut permasalahan yang dialami kat dalam entri ni confirm korang pun pernah mengalami masalah yang sama kan??Apa masalahnya??Ni cuba tengok gambar kat bawah ni...

Kerja2 orang yang takde kesedaran SIVIK ni...GRRRRRR...
Sakit tak hati korang bila masuk tandas yang macam ni gaya rupanya??Aduhai susah sangat ke nak buang tuala wanita yang dah terpakai tu dalam tempat yang telah pun disediakan?Bukan susah pun, tak perlu pun angkat penutup tong sampah tu..Pijak jer dah terbuka..Pastu??Bungkus dan campaklah..Alahai....Tu semua tak payah nak diajar lagi dah..Budak sekolah darjah 3 pun tau.. ;(

Kotor kan??Geli pun ada...Tapi nilah sikap segelintir kaum wanita yang tak tahu nak jaga kebersihan..Bab2 ni rasanya mesti kita yg beragama Islam dah tahu sebelum nak buang tuala wanita tu silahlah bersihkan dahulu..Ni tak main campak sesuka hati..Memang takde siapa tahu yang tu siapa punya kerja tapi Allah SWT kan nampak??Lagipun tandas tu awak juga yang akan guna tiap hari dan tolonglah semat kat fikiran tu yang orang lain pun nak guna tandas tu sebab tu tandas awam yang disediakan kat tempat kerja..Ada faham??!!Grrrrrr..Geram tau...

Tak pasal2 entri hari Sabtu ni Cik Sue meroyan..Yelah bukan sekali dua jadi boleh kata setiap hari tau..Aduhai..akal ada ka???

Friday, October 12, 2012

Anak Manja Mama... ;)

Assalamualaikum WBT..

Lama tak update..Last week Ammar tak sihat...Demam panas dari hari Ahad sampai hari Rabu...Alhamdulillah sekarang dah beransur baik..Dan dah mula sihat serta aktif macam selalu.. Jom layan gambar anak manja Mama ni....






Monday, October 1, 2012

Alahai semput dibuatnya...phffftttt ~~

Assalamualaikum WBT..

Fuhhh..Pagi-pagi masuk office ada issue berbangkit....Dapat message, client email and website has been removed from the server...Aduhai ni lah yang tak berapa nak enak didengar dan dialami kan??Serasa semput jap sistem pernafasan Cik Sue nih...Alahai...sempat lagi berdoa pada yang Esa Kau permudahkanlah urusan ku dan Kau murahkanlah rezekiku...Last2 gempak jer lebih padahal isu tu takde lah sebesar mana...Client jer memang suka buat gempak... ;)

Sabtu dengan Ahad melalui hujung minggu dengan aktiviti yang agak membosankan..Tak kemana pun pada hari Sabtu tu..Ahad baru lah keluar pergi rumah my sis jalan2 dan tujuan sebenar nak ambil kaktus yang dia belikan untuk Cik Sue dari Cameron. ;)
Dek kerana lambat sangat ambil one of the kaktus dah mati..huhuhuhu...Senang betul mati kan??

Lepas balik dari rumah my sis  konon2 encik husband ajak jalan2 ke Percint 9..Nak makan kat mamak berkembar katanya. Cik Sue tanya tau jalan ke? Sebab sedia maklum yang diriku ini memang failed kalau bab jalan2 kat Putrajaya ni.. ;(

So since husband jawab tau, maka misi jalan2 cari makan diteruskan...Tak sampai 15 minit husband jalan husband tanya Cik Sue ni jalan nak pergi mana ye?? Alamak dah tadi kata tau sekarang tanya kita pulak..So keluarkan handphone on GPS cari dan cari dan sesat dan larat... pfftttttt ~~ akhirnya pukul 3 petang baru ler jumpa setelah memulakan perjalanan untuk ke Percint 9 lebih kurang pukul 1 petang.. Hehehe..hebatkan??? Sampai Ammar dah ngamuk2 dalam kereta.. Semput dibuatnya.... ;(

dah penat ngamuk..akhirnya tertidur... 

Saturday, September 29, 2012

Alahai pengasuh....

Assalamualaikum WBT..

Sabtu yang hening...Sepatutnya Cik Sue kerja halfday hari ni tapi pagi2 nak pergi hantar Ammar kat pengasuh sekali si pengasuh tiba2 bagitau nak balik kampung...

Aduhai...last minit baru bagitau ni yang masalah...Mana dah kelam kabut nak pergi kerja lagi...Kan elok kalau dibagitau awal2 takdelah susahkan sesiapakan...Memang tu hak awak sebab awak tak sign kontrak pun wajib kena jaga isnin sampai sabtu tanpa cuti... ;(

Cuma rasa sedikit kesal...Yelah nasib dapat cuti emergency...Kalau tak??Angkut Ammar pergi office?Buatnya dia menangis mau bos suruh balik...hurmmmm...

Tapi nak bersunggut pun tak boleh gak..Betul tak?Cuma think positive jer lah dapat luangkan masa lebih dengan anak kan... ;)

ps: alang2 dah tercuti ni rasa macam nak bawak Ammar pi tasik Titiwangsa jer..ambil angin.. ;)

Friday, September 28, 2012

Ehem2 senang hati nampak...

Assalamualaikum WBT...

Emmm...ewah2 anak Mama ni... Antara hobi terbaru Ammar...Geram nak gigit2 kaki kecik tu ;)


Suapan pertama Ammar...

Assalamualaikum WBT...

Hurmm..sejak aura RAJIN update makin berkembang mekar dalam diri ni so Cik Sue rajin-rajinkan buat entry auto published..Senang, bukan apa balik rumah nanti dah takde masa nak update blog.. Kalau update pun kat office jer lah.. Blogwalking pun sama...Balik rumah dah busy mengulit si kecik tu...Sekarang dah pandai pantang takde orang temankan dia, confirm akan menjerit punya...

Kadang-kadang datang mood Ammar tak nak berenggang tu alamatnya asyik nak berkepit jer...Walaupun dan tidur still nak Mama peluk dia jer...Manja sungguh...Kalau terasa takde orang kat sebelah dia boleh pulak dia bangun sambil merengek-rengek manja...Hurmm..anak manja Papa ler katakan.. ;)

saya lah anak manja Papa & Mama.. Ammar Muhaimin Farhan.. ;)
Since sekarang Ammar dah mula Cik Sue bagi makan, walaupun umur dia belum masuk 6 bulan so dah makin bam2 dah sekarang..Dulu mula-mula nak bagi makan tu takut jugak, yelah sebab orang kata paling sesuai boleh bagi makan bila baby dah umur 6 bulan.. Sebelum bagi tu ada gak rujuk dengan my sis.. Yelah dia anak dah nak masuk 3 so paling terbaik memang dapatkan rujukan dari dia... ;)

First solid food yang Cik Sue kenalkan pada Ammar nestum beras + soya..Ingtkan masa suapan pertama tu kot2 la Ammar bagi ekspresi muka semacam rupanya tak..Makan dengan jayanya macam dah biasa jer rasa semua tu...Emmm..good boy anak Mama.. ;)

Sekarang ni dah mula pelbagaikan makanan Ammar...Paling Ammar suka puree pisang + EBM.. Kalau sebiji pisang tu kadang2 tak cukup...Dan sekarang makin excited nak google resepi2 puree untuk my baby.. ;)



Thursday, September 27, 2012

Pantasnya masa berlalu...

Assalamualaikum WBT....

Sejak dah pandai meniarap ni macam-macam ragam Ammar..Boleh kata satu hari ada jer ragamnya....kalau Cik Sue balik kerja hilang penat tengok ragam dia...Cepat betul masa berlalu...Besar dh anak Mama ni.... ;)



erkkk..air liuq tu....dah mcm air paip bocor... ;)

SSPN simpanan utk yg tersayang...

Assalamulaikum WBT...

Wahhh rasanya dah lama tak update blog...Namun sejak kebelakangan ni dapat aura RAJIN nak update tiba-tiba...hehehehe...selalu jer datang dan pergi aura tu...Namun Cik Sue tetap rindukan saat2 masa mula-mula berblog dulu...(aku ler yang paling rajin update masa tu...kih3.. )

Hari selepas raya Cik Sue ada mohon untuk buka akaun SSPN untuk Ammar...Dan pernah juga Cik Sue terbaca beberapa komen tentang kelewatan untuk mendapatkan kad SSPN nih..Sebab bila kita buka akaun kita takkan dapat buku simpanan. Hanya kad jer yang diaorang akan bagi. Tu pun tak dapat on the spot.. Kena tunggu pihak SSPN pos kan ke alamat rumah kita... ;)

Masa mohon hari ru Cik Sue risau gak kot2 lambat sampai kad SSPN tu..Bukan apa, yelah Cik Sue ni duduk menyewa jadi kalau tiba-tiba TERPINDAH lak sebelum dapat kad SSPN tu tak ke naya..Ada gak rasa nak try call SSPN tanya camner proses kad SSPN Ammar tu tapi husband kata tak perlulah.Tunggu jer dengan sabar ye Mama Sue... ;)

Jadi hari ni,berkat kesabaran menunggu maka tak sampai sebulan kad SSPN Ammar dah pun Cik Sue dapat..Fuhhh..lega dalam hati...Senyum pun lebar ler sampai ke telinga..Semangat nak menabung untuk masa depan Ammar pun makin berkobar-kobar...InsyaAllah mudah-mudahan Ammar akan menjadi anak yang berjaya di masa hadapannya nanti..Ammi Ya Rabbal Alamin... ;)

yeayyy...makin bersemangat nak menyimpan untuk masa  depan Ammar.. ;)

Friday, August 10, 2012

Selamat Hari Raya to Eqbal Zack...

Assalamualaikum WBT...

Send a Ucapan Selamat Hari Raya to Eqbal Zack in no more than 50 words ................................................
...................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................

Rules
1. This contest is open to all followers/fans of www.eqbalzack.com.
2. Contest starts 8 August 2012 (Wednesday) and ends on 12 August 2012 (Sunday), 11:59 pm.
3. All entries received after 12 August 2012, 11:59 pm will not be entertained.
4. Winners list will be posted on www.eqbalzack.com by 14 August 2012 (Tuesday, 10.00 am).
5. Blog about this contest (tag at least 1 blogger) on your blog with a link back to this post.
6. Ucapan Selamat Hari Raya to Eqbal Zack in Bahasa Melayu or Bahasa Inggeris should be submitted viaCONTACT FORM within this site. It is better to use a CONTACT FORM for this purpose to avoid plagiarism.
7. Winners will be selected based on the most creative message (no more than 50 words).
8. Hamper cannot be exchanged for cash. 
 
ermmmmm...nak tagged kakak aku ler.... massaari.com

Wednesday, July 25, 2012

Wordless Wesnesday #7

Assalamualaikum WBT..

baby Ammar waktu baru lahir...sepet betul mata dia masa nih... =))

Tuesday, July 24, 2012

Gara-gara air tebu...

Assalamualaikum WBT...

Konon dah letak azam nak update blog tiap-tiap hari tapi tak kesampaian gak..hehehe..apa nak buat tuan empunya blog ni ada angin jap rajin jap malas...Tambah lak dengan busy menguruskan si kecik Ammar.. =))

Masa 1st day puasa hari tu saja beli air tebu untuk berbuka tapi masa berbuka tu sebenarnya takdelah teringin sangat nak minum cuma hubby jer yang minum.Tapi ntah macam mana Cik Sue minum gak secawan kecil dan resultnya esok tu baby Ammar kena cirit birit...Aduhai kesiannya...Memang kesal sangat2 minum air tebu tu, walaupun sikit tapi kesan dia terkena kat baby Ammar...

Memang teruk gak lah baby Ammar cirit birit,so semalam bawak pergi klinik doktor cuma bagi ubat tahan sakit+demam dan air garam untuk minum..Harap2 hari ni baby Ammar dah ok..Risau sangat masa hantar kat rumah pengasuh tadi...Sorry ekk baby Ammar,next time Mama kena lebih carefull bab2 makan ni sebab baby still breastfeed..Lepas nih pun dah tak nak lagi beli makanan atau minuman dari luar... =((

Tapi walaupun kena cirit birit teruk baby Ammar tetap maintain cool..(tapi sekali nangis dengan Mama dia rasa nak nangis sama..hehehehe.. =)

saya cool kan Mama... =))

Friday, July 20, 2012

BEN ASHAARI : RAMADHAN 2012 /1433H

Assalamualaikum WBT...

Wah dah lama betul rasanya tak aktif join segmen Encik Ben nih...so kali ni ada kesempatan nak join..Korang mana yang nak join tu klik jer header kat bawah nih.

BEN ASHAARI

Best jugakkan bila ada segmen sempena Ramadhan ni, selain dari boleh dapt ramai kenalan baru boleh juga nak eratkan silaturahim melalui blog nih...Ok Encik Ben kata kena bagi sebab kenapa korang kena pilih blog tak berapa comel ni kan...Sebabnya kalau korang pilih blog ni insyaAllah Cik Sue akan balas kunjungan korang dan letak blog korang dalam bloglist Cik Sue sampai bila2..bukan SEBULAN jer tau..so jom kita tukar2 link suka sama suka... =))

pesanan dari baby Ammar : Terima Kasih yer sebab pilih blog Mama saya..

Monday, July 16, 2012

Cara2 menyimpan susu badan..

Assalamualaikum WBT...

Hari ni saja nak kongsikan tips macam mana nak simpan susu badan dengan betul... Maybe dah ramai yang buat entry pasal breast feeding ni tapi tak salah rasanya Cik Sue pun nak share... Sharing is caring kan??

Sebenarnya sebelum ni pun Cik Sue tak tahu macam mana cara yang betul untuk simpan susu perahan.. So adalah tanya2 kat member, ada yang kata 2 jam pastu ada yang kata 4 jam jer pastu dah tak boleh nak bagi baby dah... So lastly bila dah google terjumpa info yang menarik untuk di share dan di jadikan panduan dari Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru yang bagus siap disediakan jadual untuk latihan bagi ibu yang bekerja...jom kita praktikkan...mesti Baby Ammar tambah bam..bam..lagi lepas ni..

ada macam muka mama dia tak?? =))

Cara penyimpanan susu ibu yang telah diperah
Disimpan dalam bekas yang bertutup dan bersih.

-  Suhu bilik 4-8 jam

- Peti sejuk 72 jam

- Sejuk beku 1-3 bulan

- Sejuk beku -20° C 1 tahun



Cara penyediaan susu perahan

- Biarkan susu kembali ke suhu bilik

- Sediakan susu di dalam bekas mengikut keperluan bayi sahaja

- Rendam bekas yang berisi susu dalam air panas sehingga susu menjadi suam

- Susu yang telah disuamkan tidak boleh disimpan semula.

- Beri bayi susu dengan botol, cawan atau sudu



Cara memerah dengan tangan

- Pastikan tangan dan bekas tadahan susu bersih

- Letak ibu jari di atas aerola dan jari yang bertentangan di bahagian bawah aerola.

- Tekan ke belakang keluar ke arah dada

- Tekan/picit ibu jari dan jejari lain serentak sehingga susu mengalir keluar

- Ulangi proses ini beberapa kali dan lakukan pada keseluruhan aerola untuk mengeluarkan kesemua susu.  

Jadual latihan penyusuan susu ibu untuk ibu bekerja.


- Mulakan perahan susu ibu 2 minggu sebelum bekerja


Hari dan mula program
Hari 1 – 3
Hari 4 – 6
Hari 7 – 9
Hari 10 – 13
7.30-9.00 pagi
  Susu perahan
Susu perahan
Susu perahan
Susu perahan
10.00-11.30 pagi
Susu badan
Susu perahan
Susu perahan
Susu perahan
12.30-1.30 t/hari
Susu badan
Susu badan
Susu perahan
Susu perahan
3.30-4.00 ptg
Susu badan
Susu badan
Susu badan
Susu perahan








Friday, July 13, 2012

Setelah sekian lama tak meng"update"...

Assalamualaikum WBT...

Wahhh..lama giler tu tak update...blog dah ku biarkan kusam, masyam, berhabuk dan bersawang segala bagai....kenapa tak update??Entahlah malas pun ada tapi sebab utama dah makin busy sejak adanya si kecil Ammar Muhaimin Farhan nih...


Ni gambar masa baby Ammar baru lahir...bulat kan??hehehe..sampai nurse kat GH pun kata bulat sungguh baby Ammar ni...sekarang lagi tambah bulat...Alhamdulillah dapat BF baby Ammar walaupun kekadang mengamuk gak dia pasal tak cukup susu badan jadi kena gak lah selang seli kan dengan susu formula...

Tapi sekarang alhamdulillah susu badan dah makin bertambah so memang baby Ammar fully BF jer...dan mama dia dah mula praktikkan untuk simpan stock susu sebab tak lama lagi nak mula kerja..Baby Ammar sekarang dah pandai senyum,pantang di agah lebar jer "toothless smile" dia tu... =))

baby Ammar in his "superman" suit...hehehe

Lepas ni isyaAllah blog ni akan mula dipenuhi cerita pasal baby Ammar jer la kot sebab Mama dia dah takde idea nak update blog...so tunggu next entry yaa!! =))

Thursday, March 15, 2012

Wordless Wednesday #6

Assalamualaikum WBT...

bila mau dapat makan kek sarang semut nih???tengah ngidam sesangat nih.....
gambar pinjam Google..