MUKA SURAT SULIT NAZ

terbaik dari Mas Saari...

Tuesday, March 1, 2011

AKU MMG GILA TRAFIK ! SO WHAT ??

BEN ASHAARI

err..hari nih aku kekenyangan selepas melepaskan gian ku di Sushi King tadi...burrppp...alhamdulillah perut pun dah kenyang jadi sambil2 tengok tv BW kat blog En Ben dan terbaca segmen terbaru kelolaan beliau..
memula cam tak nak join tapi cam menarik pulak kan walaupun tajuknya agak ganas tapi rupanya pengertian di sebalik segmen nih amat mendalam...jom la kita join ramai..senang jer nak tau syarat klik sini.

nilah kisah kematian yang menginsafkan aku......
kisah di adaptasi dari kisah seorang hamba Allah yang aku baca dari blog kawan aku nih, Acik Anie.
bila terbaca kisah tentang kematian nih dah tentu kebanyakkannya akan menimbulkan rasa insaf dihati kita..begitu juga aku...
kisahnya hamba Allah nih disahkan mengidap penyakit barah hati kira2 bulan 11 tahun lalu..yang amat mendukacitakan bila penyakit barah hati ini dapat dikesan ianya sudah sampai ke tahap kronik..
yang paling menyedihkan disaat2 akhirnya hamba Allah nih memang ada menyuarakan keinginannya untuk bertemu dengan anak2nya namun ajal dan maut itu sudah tentunya ketentuan Yang Maha Esa..arwah meninggal tanpa sempat bertemu dengan anak2nya...
bila arwah dah tiada ramai jiran2 datang melawat...yang menghairankan adik arwah ada bertanya kepada jiran2 yang datang melawat ada tak terdengar bunyi bising2 sebelum datang melawat arwah...rupa2nya arwah menjerit kesakitan ketika malaikat maut melaksanakan tanggungjawabnya..Ya Allah, betapa sakit dan seksanya perjalanan ke alam barzakh...jika kesakitan ketika roh hendak bercerai dengan badan pun tidak terkata azabnya apatah lagi balasan yang akan kita terima atas segala dosa2 yang kita lakukan didunia nih pasti juga tak terkata azabnya...nauzubillah ...

Sesungguhnya kita haruslah sentiasa beringat bahawa mati itu benar,hari akhirat itu benar,syurga dan neraka itu benar dan bersamalah kita menginsafi atas segala kejadian dan petunjuk yang telah Allah SWT berikan pada kita itu kita jadikanlah pedoman dan titk permulaan untuk kita cuba mengubah diri kita menjadi umatNya yang beriman..sesungguhnya aku tidak layak masuk ke syurgaMu namun aku terlalu takut akan seksaan nerakaMu Ya Allah....amin..Al Fatihah untuk arwah..

19 comments:

Nurul Atiqah said...

Ya Allah.dasyatnye...insaf la..nak cabutnya nyawa pon dah skit x terhigga

Lulu caldina said...

cantik header tu...good luck dear

Cik Sue said...

tiqa: sgt menginsafkan..takut pun ada...nauzubillah...

Cik Sue said...

lulu: thanks laling... =D

mas.saari said...

huhuhu...sedihnya cerita ni, insaf jap akak!!

dah follow akak ke?? hehehe...

Cik Sue said...

kak mas: ha3 meroyan lepas aku melanjess big apple ek??tulah mkn bebnyk lg...

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

singgah sini dari blog abg ben.. nice header =)

erm.. sampai masa kita nanti camne pulak ye.. insaf..

Cik Sue said...

hanim: tengsss.. =))

yelahkan nasib kita nnt tak tau camner...nauzubillah..

☀ Izzaty Hedry☀ said...

tkot nya bla bca ... tp kita ttp akn lalui smua 2...

Cik Sue said...

izzaty : yup betul tu..masa kita akan tiba cuma cepat dan lambat jer bezanya...

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ said...

Sedih kan bila kehilangan orang tersayang...:(

Cik Sue said...

myra : yup betul tu... =((

^bblovedd^ said...

sedih..sama mcm arwah mak effa. kanser. ;(

Cik Sue said...

effa: ye ke...innalillah... =(

faiz said...

takut bila mendengarnya..sedangkan rasullullah mersa sakit ketika nyawa dicabut apetah lagi kite..

Cik Sue said...

faiz: nauzubillah...tak terbayang perasaan itu... =(

hardy boy said...

semoga arwah dirahmati Allah...

saya dah follow blog nie..hehehe..thanks (^_^)

luvmum said...

salam ziarah...

Kay Huliana said...

Cik Sue
Thanks follow TRW...
DA follow ci ksue jgk
Salam perkenalan

Kalo cik sue penah baca, masa malaikat nak cabut nyawa nabi muhammad, dia kate dai da buat paling halus tp kesakitan tu cukup kuat, apetah lagi kita yang tak tahu berapa pahala yg kita buat.. renung2kan....