MUKA SURAT SULIT NAZ

terbaik dari Mas Saari...

Friday, January 28, 2011

apa itu laporscopy ??

Mau tau apa itu laporscopy????lapor tak bila mendengarnya??he3...actually entry nih aku citer dari pengalaman aku baru2 nih..baru tak la baru mana..lama pun tak la lama mana..
Lebih kurang 3 minggu yang lepas aku baru jer menjalani laporscopy surgery nih kat Damai Hospital...aku pun tak tau camner nak citer la perasaan aku masa sebelum nak buat laporscopy surgery nih..yelah aku tak tau camner doktor tu buat nanti, besar mana lukanya nanti...sampai malam sebelum aku nak jalani procedure nih menangis gak la aku sebab takut punya pasal la..pagi tu aku tau petang tu aku dah kena admitted dan yang paling scary bila doktor kata aku kena jalani procedure nih keesokkan harinya sebelum lalat bangun...(awal2 pagi pukul 5.30am dah kena kejut ko...)

Sebenarnya aku tak tau pun camner procedure nih dilakukan keatas aku..yelah yg aku ingat pun sakit kena cucuk drip untuk air jer..lepas tu aku seperti berada dialam kayangan..kesan ubat bius punyer pasal..aku ingat punya ingat kot2 la dapat bayangan masa dalam operation room tu tapi yelekkk...memang satu apapun aku tak ingat...jadi aku pun seacrh la kat mr google mau tau itu apa macam dia bikin lah...ohhh no!!..ini macam ka???soo scary....



Erkkk...camnie ke doktor tu buat kat aku...aduhai nasib baik gak la aku tak boleh nak ingat..kalau agak2 aku boleh ingat mau jadi fobia gak rasanya...tapi kesakitan selepas procedure nih tetap ada weihhh...sedar jer memang rasa perit yg teramat sgt kat bahagian perut...cuma kebaikkannya takdelah tinggalkan parut yg besar kat badan korang..kesakitan tu kurang la kot dari operation yang biasa tu kot...(ye ke???he3)
So moral of the entry kali nih sama2 lah jaga kesihatah diri korang..terutama yg wanita2 nih..kalau dah ada terasa kelainan dari kebiasaan tu cepat2 lah gi jumpa doktor yer...renung2kan dan selamat membaca...

challo beteyy....



5 comments:

BbSH~ said...

akak.. takot =( ya Allah..

Alveera Cyg said...

huk3..akak pun akottt jugak..tak sangka kan camgitu rupe nyer doktor tu "kerjakan" akak...muahahahaha...

chii said...

mak iah..takutnya
katakan taknak pd jarum :p

Norhafiza said...

ooo br kakNo paham..harap tabah hati ye ciksue..dugaan dalam idup ni..kakNo alhamdulillah bersalin pun sume normal jd tak pernah rasa kene operate lagi..klo boleh mintak jauh la..ciksue sabar ye sayang..

chinta... said...

wah..gni upernyer laporscopy nih..dulu pun chinta pernah menda nih..sakit sgt2 pas hbes ubt bius tu..nak2 tang pusat sampai sekarang pun ase ngilu lagi..tp alhamdulillah hasil dari tu dr ckp chinta is normal..alhamdulillah...