MUKA SURAT SULIT NAZ

terbaik dari Mas Saari...

Friday, November 15, 2013

Bila semangat berblog kembali.....

Assalamualaikum WBT....

Lama dah terkubur blog ni....Dah macam dimamah usia jer....Bila tengok blog orang lain meriah dengan entri jeles la pulak....Blog aku terperam berkulat....Apa nak buat bila penyakit 'M' banyak menguasai diri....
Kadang2 tu bila rajin macam nilah jadinya..Berkobar2 nak up entri semeriah mungkin...Mampu dengan tak mampu jer nak teruskan kerajinan aku ni..hehehehheehe...Harap2 terus rajin hendaknya....

Banyak benda nak tulis sebenarnya,tapi takdelah menarik sangat...Cuma sekadar kisah hidup aku yang dah hampir setahun jadi surirumah sepenuh masa...Kadang2 rindu zaman berkerjaya dulu...Rindu nak sibukkan diri dengan quotation,call dari customer dan rindu nak borak2 dengan kawan sekerja....Yelah dah biasa kerja dari umur 19 tahun tiba2 tak kerja dah pasti rasa lain kan...
Sebenarnya perancangan nak berhenti kerja ni tak dirancang pun....Lepas kahwin aku masih terus berkerja....Alhamdulillah Allah SWT bagi aku rezeki awal..Bila dah pregnant pun aku masih kerja....Lepas melahirkan pun masih meneruskan rutin aku sebagai mama dan berkerja....Cuma nasib tak menyebelahi aku bila aku terpaksa berhenti kerja demi anak tersayang...Takpelah tak cukup duit janji anak aku selamat dibawah jagaan aku sendiri....Kalau boleh dah tak nak ingat kisah tu...Tapi untuk melupakan memang takkan lupa....

Takpe2,lupakan kisah lalu...Kehidupan mesti diteruskan betul tak??Apa yang pasti aku bahagia disisi anak dan suami...Rutin harian aku tak lah sesibuk mana...Pagi selalunya lepas suami pergi kerja aku akan tidur balik...hahahaha ambil kesempatan yang ada sebab anak belum bangun..Selalu pukul 8 lebih atau 9 Ammar akan bangun...Jadi bila dia dah bangun automatik aku pun harus bangun...Uruskan Ammar makan,mandi dan lain2 sampailah waktu dia tidur balik pukul 12 atau 1 barulah aku mula ke dapur untuk masak...Selalunya aku masak lewat bila suami kerja pagi...Yelah aku jer yang nak makan jadi taklah risau sangat.Cuma yang penting nasi dan lauk untuk Ammar makan bila bangun tidur nanti mesti dah ready..

Ammar sejak lahir hingga sekarang 1 tahun setengah umur dia memang tak susah nak jaga...Bila kenyang dia main atau tengok kartun fav..Memang jarang dia nak kacau aku kecualilah dia dah bosan...Senang nak jaga...Aku nak mandi,solat dan buat urusan lain2 memang mudah...Syukur alhamdulillah suami juga banyal membantu...Kalau dia kerja shift malam selalunya tugas untuk mandikan Ammar memang dia take over...Jadi aku boleh start ke dapur awal....Sama2 tolong menolong kan lagi mudah...

Ini jer la rutin hidup aku seharian...Takde yang menarik...Bila jemu aku blogwalking...Tapi kebanyakkannya aku hanya jadi silent reader...Bukan taknak komen tapi kadang lebih seronok macam tu....Banyak juga blog yg aku memang wajib singgah tiap hari...Lagi2 blog masakan maklumla nak dapatkan idea untuk masak tiap hari.....Seronok bila dapat satu resepi baru dan dapat cuba masak..Bila menjadi lagi tambah seronok...Tapi blog aku ni tak boleh nak jadi blog masakan sebab kadang aku datang penyakit 'M' tu berkulat la tak berupdate...Ini pun entri pertama selepas hampir setahun tak berblog..Maka ayat dan cerita pun tunggang langgang...Takpelah asalkan ada entri kan...Boleh juga dijadilan kenangan untuk anak2 nanti....

Ini lah keluarga kecik aku...loves them so much..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Saturday, October 13, 2012

Sabtu yang bisu...

Asslamualaikum WBT..

Sabtu yang bisu pengganti Wordless Wednesday...Jom layankan jer gambar dak tenit yang sedih bila nak kena tinggal dengan Mama dia...Mama nak pergi kerja so Ammar tinggal dengan Papa yer...Terus wat muka..

alaaaaa..Mama tak mo lah pi kerja...huk3... ;(

intai tengok Mama terpedaya tak dengan muka sedih Ammar ni...

Alaaaaaa...nape Mama kena pi jugak...huk3... ;(

Papa cepat dukung saya sebelum saya start enjin nak nangis...huk..huk..huk...uwaaaaaa... :'(
Pandai dah dak tenit bam2 ni sekarang..Pantang tengok kalau Mama dia duk siap2 nak pergi kerja...Confirm buat muka sayu...Alahai anak Mama.. ;)

Bukannya susah pun...

Assalamualaikum WBT...

Minggu ni pun Sabtu Cik Sue masih bekerja...Sepatutnya alternate Saturday means kalau last week Saturday dah kerja this week cuti..Tapi dek kerana Sabtu masa time Raya Haji nanti Cik Sue kena kerja so tukar suka sama suka dengan colleague yang bukan beragama Islam.. Nasib baik diaorang ni sporting dan memahami... ;)

Rasanya sebelum Cik Sue cerita lebih lanjut permasalahan yang dialami kat dalam entri ni confirm korang pun pernah mengalami masalah yang sama kan??Apa masalahnya??Ni cuba tengok gambar kat bawah ni...

Kerja2 orang yang takde kesedaran SIVIK ni...GRRRRRR...
Sakit tak hati korang bila masuk tandas yang macam ni gaya rupanya??Aduhai susah sangat ke nak buang tuala wanita yang dah terpakai tu dalam tempat yang telah pun disediakan?Bukan susah pun, tak perlu pun angkat penutup tong sampah tu..Pijak jer dah terbuka..Pastu??Bungkus dan campaklah..Alahai....Tu semua tak payah nak diajar lagi dah..Budak sekolah darjah 3 pun tau.. ;(

Kotor kan??Geli pun ada...Tapi nilah sikap segelintir kaum wanita yang tak tahu nak jaga kebersihan..Bab2 ni rasanya mesti kita yg beragama Islam dah tahu sebelum nak buang tuala wanita tu silahlah bersihkan dahulu..Ni tak main campak sesuka hati..Memang takde siapa tahu yang tu siapa punya kerja tapi Allah SWT kan nampak??Lagipun tandas tu awak juga yang akan guna tiap hari dan tolonglah semat kat fikiran tu yang orang lain pun nak guna tandas tu sebab tu tandas awam yang disediakan kat tempat kerja..Ada faham??!!Grrrrrr..Geram tau...

Tak pasal2 entri hari Sabtu ni Cik Sue meroyan..Yelah bukan sekali dua jadi boleh kata setiap hari tau..Aduhai..akal ada ka???

Friday, October 12, 2012

Anak Manja Mama... ;)

Assalamualaikum WBT..

Lama tak update..Last week Ammar tak sihat...Demam panas dari hari Ahad sampai hari Rabu...Alhamdulillah sekarang dah beransur baik..Dan dah mula sihat serta aktif macam selalu.. Jom layan gambar anak manja Mama ni....






Monday, October 1, 2012

Alahai semput dibuatnya...phffftttt ~~

Assalamualaikum WBT..

Fuhhh..Pagi-pagi masuk office ada issue berbangkit....Dapat message, client email and website has been removed from the server...Aduhai ni lah yang tak berapa nak enak didengar dan dialami kan??Serasa semput jap sistem pernafasan Cik Sue nih...Alahai...sempat lagi berdoa pada yang Esa Kau permudahkanlah urusan ku dan Kau murahkanlah rezekiku...Last2 gempak jer lebih padahal isu tu takde lah sebesar mana...Client jer memang suka buat gempak... ;)

Sabtu dengan Ahad melalui hujung minggu dengan aktiviti yang agak membosankan..Tak kemana pun pada hari Sabtu tu..Ahad baru lah keluar pergi rumah my sis jalan2 dan tujuan sebenar nak ambil kaktus yang dia belikan untuk Cik Sue dari Cameron. ;)
Dek kerana lambat sangat ambil one of the kaktus dah mati..huhuhuhu...Senang betul mati kan??

Lepas balik dari rumah my sis  konon2 encik husband ajak jalan2 ke Percint 9..Nak makan kat mamak berkembar katanya. Cik Sue tanya tau jalan ke? Sebab sedia maklum yang diriku ini memang failed kalau bab jalan2 kat Putrajaya ni.. ;(

So since husband jawab tau, maka misi jalan2 cari makan diteruskan...Tak sampai 15 minit husband jalan husband tanya Cik Sue ni jalan nak pergi mana ye?? Alamak dah tadi kata tau sekarang tanya kita pulak..So keluarkan handphone on GPS cari dan cari dan sesat dan larat... pfftttttt ~~ akhirnya pukul 3 petang baru ler jumpa setelah memulakan perjalanan untuk ke Percint 9 lebih kurang pukul 1 petang.. Hehehe..hebatkan??? Sampai Ammar dah ngamuk2 dalam kereta.. Semput dibuatnya.... ;(

dah penat ngamuk..akhirnya tertidur... 

Saturday, September 29, 2012

Alahai pengasuh....

Assalamualaikum WBT..

Sabtu yang hening...Sepatutnya Cik Sue kerja halfday hari ni tapi pagi2 nak pergi hantar Ammar kat pengasuh sekali si pengasuh tiba2 bagitau nak balik kampung...

Aduhai...last minit baru bagitau ni yang masalah...Mana dah kelam kabut nak pergi kerja lagi...Kan elok kalau dibagitau awal2 takdelah susahkan sesiapakan...Memang tu hak awak sebab awak tak sign kontrak pun wajib kena jaga isnin sampai sabtu tanpa cuti... ;(

Cuma rasa sedikit kesal...Yelah nasib dapat cuti emergency...Kalau tak??Angkut Ammar pergi office?Buatnya dia menangis mau bos suruh balik...hurmmmm...

Tapi nak bersunggut pun tak boleh gak..Betul tak?Cuma think positive jer lah dapat luangkan masa lebih dengan anak kan... ;)

ps: alang2 dah tercuti ni rasa macam nak bawak Ammar pi tasik Titiwangsa jer..ambil angin.. ;)

Friday, September 28, 2012

Ehem2 senang hati nampak...

Assalamualaikum WBT...

Emmm...ewah2 anak Mama ni... Antara hobi terbaru Ammar...Geram nak gigit2 kaki kecik tu ;)